Dupa doi ani de reforme, europenii au inceput sa se sature de austeritate, mai ales ca, de cele mai multe ori, toate masurile luate nu par a da rezultatele dorite de guvernanti.
Fiecare nou pachet de masuri de austeritate este laudat de institutiile europene. Apoi, cand recesiunea isi face, din nou, aparitia, rata somajului urca, iar randamentele cerute de investitori pentru obligatiunile statului respectiv incep sa se majoreze.
Mai mult, in momentul cand unii economisti intreaba daca nu cumva chiar masurile de austeritate conduc la recesiune, raspunsul politicienilor este "fiti rabdatori, vor aparea si rezultatele". Prin urmare, grecii, spaniolii sau italienii, de exemplu, sunt, practic, rugati sa aiba incredere in faptul ca masurile de austeritate vor da roade, la un moment dat.
Insa, atat cetatenii, cat si elitele din Europa simt nevoia sa puna capact acestui cerc vicios, sunt de parere analistii de la Financial Times. Colapsul guvernului olandez, precum si victoria socialistului Fracois Hollande in primul tur al alegerilor prezidentiale din Franta indica aceeasi directie: revolta impotriva austeritatii.
Acesta ar putea fi doar inceputul: alegerile din Grecia, referendumul din Irlanda si alegerile parlamentare din Franta, in iunie, ar putea transforma aceasta tendinta intr-o adevarata criza. Avand in vedere efectele negative pe care cetatenii suparati le-au avut asupra Uniunii Europene, in ultimul deceniu, liderii europeni ar trebui sa fie mai atenti la respectarea dorintelor acestora, sunt de parere analistii.
Frica de pietele financiare
In Spania, se implinesc doi ani de cand guvernul socialist condus de Jose Luis Rodriguez Zapatero a adoptat masurile de austeritate si o serie de reforme structurale. Aceste masuri au reprezentat un act de sinucidere politica a Partidului Socialist.
@N_P