Cei mai mulţi bani din sănătate merg pe medicamente, existând cazuri de produse scumpe care sunt compensate deşi nu au indicaţie terapeutică, spune subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat.
"Un anumit medicament, nu doresc să dau nume, era compensat pentru trei indicaţii, dintre care una era corectă, pentru una nu făcea nici bine, nici rău, iar pentru una era dăunător", a spus Raed Arafat, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Sănătaţii la emisiunea "După 20 de ani" de la Pro TV. El a precizat că în acest caz, cheltuielile statului cu acest produs erau mari, de aproximativ 160 mil. lei (38 mil. euro) şi că în indicaţia principală era pentru bolnavii dializaţi, dar era folosit şi la anumite forme de cancer şi la hepatită.
Referirea la acest medicament s-a aflat şi într-un raport al NICE (National Institute for Health and Clinical Excellence), a arătat Arafat. NICE este o autoritate din domeniul sănătăţii din Marea Britanie, înfiinţată în 1999, care oferă recomandări pentru a reduce inechităţile în ceea ce priveşte accesul la medicamente.
În martie anul acesta Ministerul Sănătăţii a anunţat că va revizui lista medicamentelor pe care pacienţii le pot primi gratuit sau compensat pe baza unor recomandări ale NICE, un proiect de act normativ fiind deja lansat în dezbatere publică. Tot atunci, ministerul a anunţat că au fost identificate trei denumiri comune internaţionale (DCI) care sunt prescrise în mod frecvent peste autorizaţia de punere pe piaţă: ginko biloba (care de acum se va utiliza numai în faza predemenţială a Alzheimer), eritropetina (care va fi prescrisă numai în insuficienţa renală cronică) şi endorsteina (care va fi prescrisă numai în afecţiunile pulmonare obstructive cronice).
"NICE au rămas complet blocaţi pentru că noi dăm bani foarte mulţi pe medicamente care nu au indicaţie şi care au intrat pe aceste