Ucraina se regăseşte din ce în ce mai izolată şi se confruntă cu ameninţarea unui boicot politic al Campionatului European de fotbal din acest an, în special din partea Germaniei, care protestează faţă de încarcerarea opozantei Iulia Timoşenko.
Mai multe ţări ale Uniunii Europene şi-au exprimat în ultimele zile îngrijorarea lor faţă de situaţia fostului prim-ministru ucrainean, Iulia Timoşenko, care este închisă din vara anului trecut şi care se află în greva foamei din 20 aprilie, pentru a protesta contra violenţelor la care ar fi fost supusă în închisoare.
Ţinând seama de situaţia politică, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anunţat, potrivit purtătoarei sale de cuvânt, că nu are intenţia de a merge în Ucraina, pentru meciurile de la Euro 2012. Potrivit presei germane, şi cancelarul Angela Merkel, precum şi miniştrii Guvernului său ar putea să nu facă deplasarea în Ucraina, pentru a asista la meciurile Campionatului European, organizat împreună cu Polonia, între 8 iunie şi 1 iulie, dacă Timoşenko nu este eliberată până atunci.
Reacţionând, Kievul a atras atenţia Germaniei faţă de un boicot politic al competiţiei, care ar aminti de Războiul Rece. Polonia s-a opus, de asemenea, unui boicot al competiţiei în Ucraina. "Considerăm că toate apelurile la boicotarea Euro 2012 sunt total nejustificate", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez al Afacerilor Externe, adăugând că nu trebuie legată competiţia de situaţia doamnei Timoşenko.
Între timp, în paralel, mai mulţi preşedinţi europeni au anunţat că nu vor merge la reuniunea dintre preşedinţii ţărilor Europei centrale, prevăzută pentru 11 şi 12 mai, la Yalta. Preşedintele ceh, Vaclav Klaus a anulat această vizită, din cauza rezervelor sale cu privire la încarcerarea Iuliei Timoşenko, a precizat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei.
De asemenea, preşe