Austeritatea şi măsurile prost concepute de reformă în câmpul muncii au împiedicat crearea de noi locuri de muncă, antrenând o situaţie "alarmantă" pe piaţa mondială a forţei de muncă, piaţă ce nu dă semne de redresare, avertizează Organizaţia Internaţională a Muncii, în raportul său anual. Ratele şomajului în Uniunea Europeană şi în Statele Unite se menţin sub nivelurile de acum patru ani, dar nesiguranţa este în creştere, deşi companiile au reuşit să-şi revină în mare măsura, mai avertizează OIM.
În statele cu economie dezvoltată, în special în Europa, condiţiile de pe piaţa muncii nu vor reveni la nivelurile anterioare crizei, din 2008, decât la sfârşitul anului 2016, cu doi ani mai târziu decât se estima anterior, în principal din cauza unei noi încetiniri a producţiei economice.
Potrivit estimărilor OIM, numărul şomerilor din întreaga lume va creşte în acest an la 202 milioane, de la 196 milioane la finele anului trecut, astfel că rata şomajului va urca la 6,1%.
Agenţia ONU mai trage un semnal de alarmă: cei care caută locuri de muncă pe termen lung sunt "demoralizaţi", iar 40% dintre persoanele cu vârsta între 25 şi 49 de ani, care caută de lucru în state cu economii dezvoltate sunt fără ocupaţie de cel puţin un an.
Mai grav, şomajul în rândul tinerilor a crescut puternic, accentuând riscul tulburărilor sociale, în special în anumite regiuni din Africa şi Orientul Mijlociu.
Numai în Statele Unite trebuie create aproape patru milioane de locuri de muncă, pentru a reveni la nivelurile anterioare crizei financiare şi economice, însă cifra nu ia nici măcar în calcul faptul că “numărul persoanelor care îşi caută de lucru creşte cu circa 1,5 milioane pe an”. Nu mai puţin de 42,7% dintre cei fără un loc de muncă sunt şomeri pe termen lung.
De cealaltă parte a Atlanticului, în majoritatea ţărilor europene, şomajul nu a făcut de