Premierul desemnat Victor Ponta a afirmat după discuţia "informală" cu delegaţia comună a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale că există premise economice pentru revenirea salariilor la nivelul din 2010, însă susţine că acest lucru ar presupune schimbarea ţintei de deficit, setată la 1,9% din PIB.
"Din cifrele existente în acest moment, sunt premise, într-adevăr. Dar asta presupune o schimbare a ţintei de deficit", a spus Ponta, după ce Bogdan Drăgoi, ministrul de finanţe din cabinetul Ungureanu - invitat la discuţie chiar de noul premier, a spus că situaţia actuală a Finanţelor permite revenirea salariilor.
Ponta a ţinut totuşi să-i mulţumească public lui Bogdan Drăgoi pentru că i-a acceptat invitaţia de a participa la discuţia cu finanţatorii internaţionali, făcându-i o "favoare personală", în condiţiile în care nu avea această obligaţie "legală şi instituţională". "Îi mulţumesc lui Bogdan Drăgoi şi «îl punem deoparte»", a spus Ponta.
România a ales să-şi asume ţinta extrem de ambiţioasă de deficit bugetar de 1,9% din PIB (12 mld. lei) chiar dacă şi FMI avea ezitări în privinţa unui asemenea efort, însă se pare că până la urmă statul va da înapoi. Analiştii sunt deja sceptici cu privire la posibilitatea reală de atingere a ţintei, mai ales că în loc să încaseze bani de la UE, bugetul face cheltuieli importante pentru compensarea plăţilor întârziate/suspendate de la Bruxelles. Rămâne de văzut dacă FMI şi Comisia Europeană vor agrea o astfel de majorare.
Ponta a ţinut să precizeze că deşi creează probleme pentru deficit, reîntregirea salariilor bugetarilor şi iniţierea unor măsuri de relansare a economiei reprezintă pentru el prioritatea numărul 1, în timp ce prioritatea zero este restituirea contribuţiilor sociale plătite de pensionari. "Reprezintă pentru noi o prioritate (reîntregirea salariilor, n.red.) . Şi cam tot ce reprezi