Amestecul explozibil, uneori, de politică, memorie, istorie şi tradiţii diferite face, fără îndoială, din Irlanda un adevărat muzeu european în aer liber şi dovedeşte că istoria nu moare, ci doar se transformă.
Cine credea că în Irlanda şi, mai ales, în Irlanda de Nord va domni o lungă perioadă de linişte, după semnarea Acordurilor din aprilie 1998, care, cel puţin teoretic, au pus capăt violenţelor interconfesionale de 30 de ani, se înşală. Din rândurile principalei forţe paramilitare catolice (IRA) s-au desprins mai multe grupări care au refuzat compromisul istoric, militând pentru idealul unic pur şi dur al mişcării republicane irlandeze: unificarea necondiţionată a Irlandei.
Poliţia din Irlanda de Nord a arestat recent 6 persoane în urma manifestărilor prilejuite de sărbătorirea în Cimitirul Creggan, din Derry, a Rebeliunii împotriva britanicilor din 1916. Purtătorul de cuvânt al Real IRA (RIRA) a declarat că „forţele Coroanei, instalaţiile ei militare şi civile, interesele şi infrastructura britanică din Irlanda de Nord vor continua să fie supuse atacurilor Armatei Republicane Irlandeze“. În comunicat se reafirmă deschiderea pentru colaborarea cu alte grupări republicane disidente pentru că „unitatea mişcării republicane rămâne unul dintre obiectivele cheie (…) continuarea divizării serveşte doar intereselor duşmanilor noştri. Provocarea majoră pentru mişcarea republicană rămâne înlăturarea prezenţei britanice, care violează suveranitatea noastră“. Chiar dacă ştiau dinainte despre manifestarea care urma să aibă loc în Cimitrul Creggan, Poliţia Nord-Irlandeză (PSNI) a hotărât să menţină o prezenţă foarte redusă şi discretă, continuând linia urmată în trecut de Poliţia Nord-Irlandeză (RUC) dominată de comunitatea protestantă (spre deosebire de aceasta, PSNI are în rândurile sale o prezenţă catolică numeroasă, fiind