Evoluţia tehnologică, competiţia dură şi cadrul de reglementare relaxat în ceea ce priveşte dezvoltarea şi instalarea reţelelor de cablu / fibră optică au determinat în ultimii cinci ani o creştere puternică a vitezei pentru serviciile de internet din România în timp ce preţurile au avut o evoluţie descendentă, arată o comparaţie între tarifele actuale şi cele practicate în 2007 de cei mai mari trei jucători de pe piaţă.
În urmă cu cinci ani, când numărul total de conexiuni de mare viteză la internet prin linii fixe era de 1,5 milioane, cele mai rapide conexiuni aveau preţuri ce ajungeau şi la mai mult de 40 de euro în cazul Romtelecom.
Şi atunci, ca şi în prezent, liderul pieţei de net fix era RCS&RDS, numărul doi era Romtelecom, iar numărul trei UPC.
Numărul de utilizatori s-a dublat
Ce s-a schimbat într-o perioadă de cinci ani de zile? Numărul de utilizatori ai serviciilor de internet este mai mult decât dublu, iar cel mai scump abonament la internet prin linii fixe pentru un client retail nu costă nici măcar 15 euro în condiţiile în care competiţia dură între cei mai mari trei jucători de pe piaţă a determinat o aliniere a tarifelor într-o plajă relativ apropiată.
Pe piaţă nu mai există diferenţe atât de mari între tarifele cele mai mici şi cele mai mari şi în condiţiile în care Romtelecom (care avea cele mai mari tarife în 2007) a făcut schimbări mari în ofertele sale şi în strategia de a lupta pentru clienţi, una dintre componente fiind ajustarea în jos a tarifelor.
Podiumul de pe piaţa locală de internet fix este exact acelaşi ca în 2007, şi în aceeaşi ordine (RCS&RDS, Romtelecom, UPC), dar ceea ce s-a schimbat este reducerea decalajului dintre primii doi jucători de pe piaţă. Dacă în urmă cu cinci ani decalajul dintre Romtelecom şi RCS&RDS era de aproximativ 300.000 de abonaţi, în prezent ace