Foto: Dan Marinescu / Intact Images Premierul desemnat al României, Victor Ponta, a anunţat marţi lista Cabinetului său, cu 21 de portofolii repartizate între formaţiunile alianţei de stânga pe care o conduce, la patru zile de la moţiunea de cenzură care a răsturnat Cabinetul lui Mihai-Răzvan Ungureanu, anunţă agenţia France Presse, care citează declaraţiile lui Victor Ponta din cadrul conferinţei de presă în care a făcut anunţul.
"În afara premierului, noul Executiv va avea 21 de membri (spre deosebire de precedentul, care avea 17), dintre care patru miniştri delegaţi”, notează AFP. Din dorinţa de a se asigura continuitatea în gestionarea fondurilor europene, un dosar sensibil pentru România, ministrul pentru Afaceri Europene din fostul Guvern, Leonard Orban, a fost păstrat în funcţie, după cum a explicat Ponta, notează AFP.
"Ministerul Afacerilor Externe a fost încredinţat unui fost ministru al Educaţiei, Andrei Marga, profesor de filosofie şi fost rector al Universităţii Babes-Bolyai de la Cluj, fără experienţă în diplomaţie”, comentează France Presse.
"Viceguvernatorul Băncii Centrale, social-democratul Flotin Georgescu, va prelua Ministerul Finanţelor, un post pe care l-a mai ocupat între 1992 şi 1996, când România era criticată pentru lentoarea reformelor”, mai adaugă AFP. "Portofoliul Economiei va merge la un economist liberal necunoscut marelui public şi fost şef al administraţiei fiscale, Daniel Chiţoiu. Justiţia va fi condusă de social-democratul Titus Corlăţean, a cărui principală sarcină va fi de a convinge Bruxelles-ul că lupta contra corupţiei la nivel înalt va continua fără oprelişti”, mai scrie AFP.
"Ponta a fost însărcinat vineri de preşedintele Traian Băsescu cu formarea noului Guvern, după căderea Executivului Ungureanu. Echipa sa va avea un mandat limitat, până la alegerile legislative prevăzute în noiem