Vama Veche a fost invadată de peste 5.000 de petrecăreţi încă de vineri seara, când pe străduţele înguste nu mai era loc să arunci un ac. Cu maşini parcate pretutindeni, cu nervi, muzică de toate felurile, răsunând asurzitor de peste tot şi cu o faună din ce în ce mai colorată şi mai beată, Vama a ajuns o combinaţie de Mamaia cu Ibiza şi Aya Napa, dar cu iz de hamsie cu usturoi şi porumb fiert.
1-mai-muncitoresc a fost sărbători şi anul ăsta în celebra Vamă, de un amalgam de rockeri, piţipoance curioase şi dornice de aventură, care nu ştiu că pe plajă nu se merge pe tocuri, manelişti cu "bemveuri" pe nisip, care n-au auzit de legislaţia care le interzice accesul cu maşinile pe plajă şi mii de peturi lăsate de izbelişte pe malul mării, să vadă şi ele răsăritul de soare la mare.
Sub sloganul "Suntem vamaioţi, deci vămuim", sutele de rockeri ajunşi în Vama Veche şi-au întins corturile pe plajă, în speranţa că vor fi lăsaţi în pace să-şi aducă aminte de vremurile când Vama era refugiul lor, neinvadat de turiştii de rând.
10.000 de semnături împotriva gazelor de şist
Pe lângă ei, câţiva protestatari au profitat de prezenţa jurnaliştilor veniţi la plajă să ia pulsul Vămii şi-au întins pancarte împotriva exploatării gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice. Exploatarea gazelor în Vama Veche este contestată de ecologişti care susţin că riscurile de mediu pe care le-ar presupune sunt foarte mari. Protestele s-au desfăşurat pe plaja din Vama Veche luni, 30 aprilie, şi marţi, 1 mai, în paralel cu petrecerile de pe plajă. Începând de vineri 27 aprilie, Vama Verde a instalat un cort unde s-au adunat semnături pentru petiţia care cere interzicerea exploatării gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice. "În cinci zile am reuşit să strângem peste 10.000 de semnături. Oamenii sunt neinformaţi despre pericolele aduse de metoda fracturării hid