Statele din Europa de Vest vor să taie sume importante din viitorul buget al UE. Estul ripostează şi pregăteşte un „scut antiausteritate“.
Statele membre bogate, care contribuie la bugetul Uniunii Europene cu sume mai mari decât cele pe care le primesc, susţin că, pe timp de criză, când toate guvernele Europei fac reduceri, şi bugetul UE (în exerciţiul 2014-2020) trebuie să urmeze aceeaşi tendinţă. Sumele cele mai mari ale bugetului UE merg pe agricultură şi fondurile structurale aproape 80% din total.
Tabăra esticilor: nu mai putem tăia
În timp ce ţările din Europa de Vest vor să taie bugetul propus de Comisia Europeană, România a găsit 11 aliaţi (statele membre UE beneficiare ale politicii de coeziune) plus Croaţia (stat candidat la aderare) pentru a susţine propunerea Executivului UE.
Astfel România, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovenia, Slovacia, Letonia, Lituania, Estonia, Malta, Grecia, Portugalia şi Croaţia susţin că nivelul bugetul UE propus de Executivul de la Bruxelles este „minimum necesar".
În propunerea Comisiei Europene, bugetul politicii de coeziune este deja îngheţat la nivelul anului 2013. Cele 12 state membre susţin că bugetul pentru fondurile structurale a fost practic redus de la 354 miliarde de euro în actualului exerciţiu financiar (2007 - 2013) la 336 miliarde de euro în perioada 2014-2020.
Cele 12 state membre împreună cu Croaţia sunt de părere că reducerile la nivelul bugetului UE, trebuie făcute la toate capitolele şi instrumentele UE, şi nu doar în ceea ce priveşte politica de coeziune.
Conform ministerului român al Afacerilor Europene, ţările beneficiare ale politicii de coeziune vor avea săptămâna aceasta noi discuţii pe această temă.
Vesticii: trebuie să cheltuim altfel
Vesticii, conduşi de nemţi - principalul contributor la bugetul UE,