La un an de la moartea lui Ossama ben Laden, Al Qaida este slăbită, dar nu a dispărut. 'Nu există un remediu miracol pentru a distruge' reţeaua islamistă, care rămâne 'o ameninţare', a recunoscut vinerea trecută Leon Panetta, cu câteva zile înainte de data aniversară a raidului Navy Seals în Pakistan, la 2 mai 2011. Secretarul american al apărării a considerat totuşi că 'Statele Unite sunt mai sigure' de la moartea lui ben Laden şi că organizaţia a fost considerabil fragilizată prin 'eliminarea liderilor săi spirituali şi ideologici', scrie Le Figaro.
Tot vineri, un înalt responsabil american pentru lupta antiteroristă a asigurat, de asemenea, că nucleul central al Al Qaida nu este cu siguranţă capabil să repete atentate precum cele de la 11 Septembrie. Un atac cu arme chimice, biologice sau prin folosirea uraniului sărăcit este în mare măsură improbabil în cursul următorului an, a adăugat Robert Cardillo, director adjunct al serviciului de informaţii naţionale.
Slăbirea organizaţiei Al Qaida, mai ales prin eliminarea liderilor săi în atacurile cu drone americane din Pakistan, a început 'cu cel puţin doi ani' înainte de moartea lui ben Laden, a declarat pentru AFP un oficial al serviciului de informaţii care a dorit să-şi păstreze anonimatul.
Totuşi, reţeaua teroristă s-a descentralizat între timp, grupurile din Yemen, Sahel, Irak sau Somalia fiind mai active ca oricând. Serviciile americane de informaţii se aşteaptă la 'o dezbatere fermă' în cadrul organizaţiei între partizanii atentatelor împotriva Occidentului şi cei ai jihadului 'local' din ţările unde activează grupuri ale Al Qaida.
În Europa şi în Statele Unite, principala ameninţare este 'lupul singuratic', precum maiorul Nidal Hassan, autorul măcelului din fortul Hood, în 2009. 'Oameni precum Merah, care acţionează singuri sunt ţintele cel mai greu de