Apple a plătit anul trecut taxe în valoare totală de 3,3 miliarde de dolari, sau aproximativ 10% din profit.
Gigantul industriei IT din SUA a reuşit să plătească taxe atât de mici folosind o firmă pe care a creat-o în Reno, Nevada şi care gestionează şi investeşte lichidităţile Apple, potrivit cotidianului american The New York Times.
Profitul Apple a ajuns la 34,2 miliarde dolari anul trecut.
Compania din Reno, denumită Braeburn Capital, a fost fondată în ideea că Nevada nu taxează veniturile companiilor, în timp ce California, statul unde Apple îşi are sediul principal, taxează veniturile cu 8,84%. Astfel, o mare parte din veniturile Apple se redirecţionează către Braeburn, unde se stochează sau reinvestesc.
Altă metodă folosită de Apple pentru a ocoli impozitarea este "dubla irlandeză", care presupune trecerea banilor prin două subsidiare din Irlanda.
Astfel, dacă produsul Apple e vândut în SUA şi profitul rămâne în ţară, atunci acesta va fi supus unei taxe federale de 35%. În schimb, dacă banii sunt trimişi în Irlanda ca redevenţe pentru diverse brevete, atunci impozitul scade vizibil. Legislaţia irlandeză spune că dacă subsidiara locală e controlată din alte zone, precum Caraibe, profitul poate fi transferat fără plata unui impozit.
Banii sunt atunci trimişi din Irlanda în Caraibe, unde devin invizibili pentru fisc.
Dacă produsul Apple e vândut în Europa, atunci o a doua subsidiară Apple din Irlanda primeşte profiturile, pe care le redirecţionează către Olanda, beneficiind de prevederile unor tratate care scutesc de impozit anumite transferuri inter-Europene. Din Olanda, profitul se întoarce la prima subsidiară din Irlanda, care ulterior îl trimite în Caraibe.
Revista americană The Atlantic nota recent că rezervele de lichidităţi ale Apple, în valoare totală de 110 miliarde dolari, ar putea umple 50 de b