Leonardo da Vinci s-a făcut cunoscut prin operele sale de artă, însă puţin ştiau că acesta a fost şi un mare anatomist, mai multe schiţe de-ale sale fiind făcute publice pentru prima dată, în cadrul unei expoziţii la Buckingham Palace, relatează Daily Mail.
Deşi schiţele sale datează din anii 1490-1500, iar până acum acestea au fost ţinute sub cheie de Regina Marii Britanii, descoperirea lui a fi fost un pas extrem de important pentru medicină. Potrivit sursei citate, Da Vinci a avut o pasiune pentru corpul uman, în special pentru inimă, el făcând disecţii pe cadavrele foştilor deţinuţi, care nu aveau familie.
În 1508, Da Vinci nota în dosarul personal cum a asistat la moartea unui bătrân, al cărui corp l-a analizat. „Acest bătrân, cu câteva ore înainte să moară, mi-a zis că are peste 100 de ani şi că nu a simţit că ar avea probleme, în afara faptului că era slăbit. După ce a murit, l-am disecat ca să văd care a fost cauza morţii sale”, a scris artistul.
De asemenea, notiţele lui arată că el a pus primul diagnostic şi a realizat prima descriere a ocluziei coronariane vasculare. În schiţele sale, Leonardo da Vinci prezentat şi forma muşchilor şi a organelor reproducătoare.
O altă analiză a sa ilustrează structura osoasă a corpului uman, fiind însoţită de 240 de desene şi peste 13.000 de cuvinte.
Schiţele recent publicate a lui Da Vinci au uimit lumea specialiştilor. Profesorul Peter Abrahams, de la Şcoala Medicală din Warwick, susţine că munca artistului este unică. „Faptul că a combinat toate cunoştinţele sale din arhitectură, geometrie, inginerie şi artă este senzaţional. Da Vinci nu doar că a schiţat cum arată organele respective, ci a arătat şi cum funcţionează”, a spus Abrahams.
Leonardo da Vinci s-a făcut cunoscut prin operele