Liderul aşa-numitului Grup de la Cluj, din PSD, Ioan Rus a mai ocupat funcţia de ministru de Interne în guvernul condus de Adrian Năstase, în perioada 2000-2004. Facţiunea condusă de Rus a avut mereu un cuvânt greu de spus în PSD, contribuind la aducerea în vârful partidului atât a lui Mircea Geoană, cât şi, apoi, a lui Victor Ponta. Totodată, el are o relaţie bună cu liderul PDL Vasile Blaga, care, de altfel, i-a urmat în funcţia de minsitru de interne. Blaga a spus în câteva rânduri că lui Ioan Rus i se datorează ridicarea vizelor pentru românii care voiau să călătorească în UE, la momentul în care ţara noastră nu făcea parte din Uniunea Europeană.
Retras din prim-planul politic, Rus a rămas însă un prosper om de afaceri din Transilvania, implicat în afaceri cu maşini, într-un trust de presă şi apropiat al unei societăţi de construcţii din care s-a retras oficial, însă care deţine importante contracte cu statul, conform datelor obţinute de gândul.
Principala afacere deţinută de Ioan Rus este firma Autosincron, dealer oficial de autoturisme Mazda, Land Rover şi Jaguar pe zona Trasilvania. Rus deţine 82% din firmă şi îi are ca asociaţi, printre alţii, pe mai mulţi profesori universitari şi doctori clujeni: Alexandru Irimie, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj (5% din firmă), Grigore Băciuţ, prorectorul UMF Cluj (5% din firmă), Dumitru Matiş, decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice din Universitatea Babeş-Bolyai (2% din firmă), dar şi Adrian Ioan Ivan, care mai deţine Oil Distribution şi este un vechi partener de afaceri al lui Rus (2%) sau Viorica Hentz, o altă apropiată a lui Rus.
Tot în domeniul auto, Ioan Rus a rămas partener de afaceri cu Ion Ţiriac, cu care a fost implicat, în anii 2000, în firma Construcţii Napoca. Astfel, Rus este administratorul firmei RMB Casa Auto Timişoara, firmă partener a holdingului Ţiriac Aut