In Muntii Orastiei exista o adevarata metropola, intinsa pe 200 de kilometri patrati, care asteapta sa fie scoasa la lumina de arheologi din anii ’90, potrivit adevarul.ro Sursa imagine: adevarul.ro
Templele dacice din Muntii Orastiei se numara printre cele mai importante vestigii ale istoriei noastre.
Acum, sunt mai atractive insa pentru cautatorii de comori sau pentru yoghini decat pentru turistii obisnuiti. Sub apasarea timpului, din sanctuarele inaltate de stramosii poporului roman au ramas doar cateva ruine din piatra.
Asemenea orasului interzis Machu Picchu, asezarea cunoscuta sub numele de Sarmizegetusa este inca invaluita in legenda.
Cea mai recenta ipoteza este ca acest loc, despre care am invatat la scoala ca a fost capitala statului dac, este doar o mica parte dintr-un oras urias, de aproape 200 de kilometri patrati.
O asezare cat Bucurestiul de astazi
Povestea incepe in 1993 cand in Romania era demarata o ampla campanie de punere in valoare a cetatilor dacice de la Gradistea si de verificare a informatiilor vehiculate de istorici, potrivit carora aici ar fi existat o metropola comparabila cu marile orase ale lumii antice.
Aceste cercetari, lansate de Ministerul Lucrarilor Publice, Ministerul Culturii si Ministerul Cercetarii, aveau drept scop delimitarea fizica a complexului de fortificatii prin alte metode decat sapaturile arheologice.
Rezultatele, care nu au fost niciodata date publicitatii in mod oficial, sunt uluitoare.
Astfel, fortificatiile nu reprezinta doar cetati disparate, asezate pe culmile muntilor, ci un ansamblu compact, o vasta asezare militaro-civila, cu mai multe nuclee, intinsa pe o suprafata aproape cat Bucurestiul de astazi.
Fiecare terasa avea zid de aparare
Majoritatea vestigiilor sunt inca acoperite de pamant.
Primele declaratii ale persoanelor implicate in aceste stud