Tensiunile create de căderea Guvernului pe piaţa valutară de la Bucureşti au zguduit vizibil leul, iar cursul oficial se apropie cu paşi repezi de pragul psihologic de 4,4 lei/euro, care a fost depăşit deja în tranzacţiile derulate între jucătorii din piaţă.
BNR a publicat ieri un curs de referinţă de 4,3970 lei/euro, cel mai ridicat nivel atins vreodată, iar spre finalul zilei pe piaţa interbancară tranzacţiile se perfectau aproape de nivelul de 4,42 lei/euro.
Astăzi este zi nebancară, iar piaţa valutară va fi închisă, dar rămâne de văzut dacă tensiunile se vor mai domoli odată cu reluarea de miercuri a tranzacţiilor.
Analiştii se aşteaptă ca tensiunile de pe piaţa valutară să nu fie de durată, mai ales dacă situaţia politică se calmează rapid, iar noul Guvern va ajunge la o înţelegere cu instituţiile financiare internaţionale, ceea ce ar crea un sentiment de stabilitate în rândul investitorilor.
"Dacă noul Guvern nu va ajunge la o înţelegere cu organismele internaţionale, există un risc sporit să vedem o depreciere de durată a leului şi o creştere a dobânzilor", consideră Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank.
Leul s-a depreciat deja cu aproape 2% de la începutul anului, dar în ultimele săptămâni cursul se stabilizase pe palierul de 4,37 lei/euro.
Nervozitatea investitorilor a devenit însă vizibilă în zilele care au precedat votul pentru moţiunea de cenzură de vinerea trecută, dealeri speculând atunci că BNR a intervenit pe piaţă pentru a apăra leul.
Ce spun analiştii despre evoluţia cursului acum
"Piaţa valutară ar putea să rămână tensionată până când planurile noului executiv vor deveni mai clare. Volatilitatea ar putea persista şi dincolo de aceste clarificări, în cazul în care noul executiv reduce atenţia acordată disciplinei fiscale. Riscurile asociate unui asemenea scenariu par semnificative d