Ziua Muncii a scos din casă mii de oameni, dar nu laolaltă. Unii au venit la „invitaţia" sindicatelor și a guvernanților, alţii au mărșăluit alături de comuniști, iar o a treia categorie au mâncat mici și au dansat cu social-democrații. Chiar şi așa, cu toții au avut aceleași probleme: arșița și salariile mici.
1 Mai, zi care de mai bine de o sută de ani este sărbătoarea muncii în aproape toată lumea, i-a adunat în centrul Chişinăului şi pe moldoveni. Cei care au stat cuminţi, la 30 de grade căldură, în Piaţa Marii Adunări Naţionale au ascultat criticele pale ale liderilor de la sindicate şi mesajul triumfalist al premierului.
Aproximativ 20 de oameni au avut nevoie de asistenţa medicală, iar un tânăr care a leşinat a fost dus la spital. „1 Mai nu este o zi de sărbătoare, dar este ziua când oamenii muncii, prin diverse acţiuni, încearcă să reamintească autorităţilor problemele cu care se confruntă", a declarat Oleg Budza, preşedintele Confideraţiei Naţionale ale Sindicatelor din Moldova.
Obosiţi de promisiuni
Premierul Filat, susţinut de colegii săi din Guvern, a evitat să facă promisiuni, însă nu a ezitat să se laude. „Acum doi ani şi jumătate, Republicii Moldova i se prezicea un viitor sumbru. Prin efort comun, am fost capabili să depășim o mare provocare pentru ţara noastră, perioada crizei", a declarat el în faţa mulţimii toropită de arşiţă.
Ideile şefului de la Executiv nu au fost împărtăşite de cei care-l ascultau din stradă. „Am muncit o viaţă. Nu mai vreau să-i cred. De sărbătorile pascale şi-au împărţit prime. Acum şi-au majorat şi salariile. Noi trăim cu o mie de lei, iar ei ridică salarii de zeci de mii de lei", afirmă pensionara Nina Alcaz (70 de ani), care s-a ascuns la umbră.
„Eu trăiesc cu 840 de lei. Nu ne prea arde a sărbători. Ne-a cam dezamăgit politica asta", intervine bibliotecara Liuba Talmaci (60 de ani)