Peste 150 de copii din comuna Rebricea, judeţul Vaslui, merg pe jos, zilnic, peste 10 kilometri, pentru a ajunge la şcoală. Distanţa foarte mare până la şcoala, dar şi sărăcia îi determină pe mulţi copii să abandoneze studiile.
Peste 785 de elevi din judeţul Vaslui au abandonat şcoala în prima jumătate a anului şcolar 2010-2011, conform datelor statistice furnizate de Inspectoratului Şcolar Judeţean. Din cele 785 de cazuri de abandon şcolar, mai mult de jumătate, respectiv 405 cazuri, sunt din rândul elevilor din ciclul gimnazial, iar peste 80% dintre acestea provin din mediul rural.
Studii recente derulate de World Vision relevă că un factor favorizant îl reprezintă sărăcia, dar şi distanţa foarte mare până la şcoala.
ONG: 6% din PIB pentru educaţie, o condiţie a reuşitei reformei educaţionale
Organizaţia World Vision România a demarat o campanie de strângere de fonduri în vederea achiziţionării unui microbuz care să asigure transportul celor 150 de copii la şcoală. Totodată, prin campania „Eu cum ajung la şcoală?", World Vision România doreşte să atragă atenţia românilor asupra lipsei accesului la educaţie pentru copiii defavorizaţi din mediul rural şi să îi mobilizeze să ia atitudine în vederea îmbunătăţirii condiţiilor sociale şi de educaţie ale acestor copii.
Săptămâna trecută, în Bucureşti, a avut loc un marş de conştientizare privind problema transportului şcolar în mediul rural.
La marş au participat aproximativ 100 de copii din programele World Vision, cu vârste cuprinse între 7 şi 14 ani, dar şi voluntari ai organizaţiei. Aceştia au mers pe jos 10 kilometri pentru a face cunoscută cauza celor 150 de copii din comuna Rebricea. Acţiunea a beneficiat de sprijinul Andreei Răducan, Dianei Dumitrescu şi Danielei Nane care s-au implicat activ şi au contribuit la strângerea de fonduri pentru campania World Vision. Astfel, timp de