În apariţia şi, ulterior, în dispariţia Cupei Intertoto există o notă de auto-ironie involuntară. Creată pentru a-i ţine pe pariori ocupaţi şi în timpul verii, când aproape toate campionatele europene sunt în pauză, a treia competiţie continentală a fost desfiinţată tocmai din cauza pariurilor. "Meciurile dintre aceste echipe obscure atrag mai multe pariuri decât în mod obişnuit, pentru că în perioada iunie-iulie nu există alte partide la nivel înalt în Europa", explica jurnalistul Declan Hill în cartea The Fix.
"Până şi arbitrul a scris că a fost blat!"
Cu participante din ţări "cu tradiţie în fotbal, dar în care 10 mii de euro îţi pot cumpăra foarte multă influenţă", cum a caracterizat-o un oficial al unui club european, Intertoto a devenit rapid climatul perfect pentru mafia pariurilor. Cu un an înainte ca turneul să fie şters din calendarul UEFA, mai mulţi oficiali europeni au cerut ca Europol să investigheze 26 de meciuri suspecte.
Sârbii, bulgarii, estonienii şi noi...
În lunia iulie din 2007, un banal meci dintre JK Trans Narva din Estonia şi Helsin-borg din Suedia aducea câştiguri de 1,5 milioane de euro la casele de pariuri. În minutul 65, partida părea să curgă spre o remiză fără gol. Brusc, au început să fie mizate sume mari că formaţia din Estonia va pierde la o diferenţă de trei goluri. Suedezii au marcat de şase ori în 25 de minute! Şi exemplele pot continua cu FK Bezanija (Serbia) - KS Besa Kavaje (Albania), FC Egaleo (Grecia) - FK Zalgiris Vilnius (Lituania) sau Cherno More Varna (Bulgaria) - FK Makedonija Gorce (Macedonia). Toate aceste partide sunt suspectate că ar fi fost aranjate de mafia pariurilor!
Povestea de la Bistriţa şi mărturia lui "Pinalti"
Românii nu sunt deloc străini de aranjamentele din Intertoto. Duminică, la Sport.ro, Gheorghe Ştefan de la Ceahlăul recunoştea: "Acum 10-15 an