Eugen Enea Caraghiaur, unul dintre liderii basarabenilor stabiliţi în Canada, a revenit la Chişinău ca să recupereze apartamentele părinţilor naționalizate de sovietici. Invitat la Masa Adevărului, omul de afaceri şi scriitorul de 89 de ani ne-a povestit că nici la această vârstă n-are tihnă.
Îşi doreşte cu ardoare să se implice în viaţa politică şi economică de la noi, să lanseze o nouă carte şi să-şi recâştige proprietăţile pe care le-a pierdut familia lui imediat după ocuparea Basarabiei de sovietici.
S-a născut la sudul Moldovei, în Comrat, în familia unui profesor de matematică. Este, în prezent, cel de-al 51-lea prinţ al Casei Cumane de Panciu. (n.r. - Cumanii sunt un popor de neam turcic care a migrat în secolul XI pe teritoriul ţărilor româneşti).
DEPORTAŢI LÂNGĂ STALININGRAD
După ce s-a mutat împreună cu toată familia pe rând în Hânceşti, Căuşeni şi Chişinău, au ajuns cu toţii la Calafat, în România. În 1938 s-au întors la Chişinău, însă doar pentru doi ani.
„După ocuparea Basarabiei de către ruşi, am fost deportaţi în Rusia, lângă Stalingrad. Ni s-a dat o sapă şi un hârleţ, să ne facem un bordei. Pentru că eram un adolescent descurcăreţ, am mers la o şcoală în apropeiere şi i-am întrebat dacă nu au nevoie de un dascăl de matematică. Aşa i-am găsit de lucru tatălui meu, iar eu am mers la colhoz. Ne-am instalat bine, iar în doi ani ne-am întors înapoi în România, la Timişoara", povesteşte Eugen Caraghiaur.
A urmat Facultatea de Mine la Politehnica din Timişoara, unde fondează Mişcarea Anticomunistă a Tineretului Universitar Naţional Ţărănesc. Pentru lupta antibolşevică şi pro-Basarabia este condamnat la moarte de Tribunalul Militar al NKVD din Timişoara.
A SCĂPAT CA PRIN URECHILE ACULUI
„Eram foarte activ, le-am arătat tuturor ce înseamnă să fii basarabean pe vremea când cei mai aprigi luptători stăteau ascunşi.