La finalul anului trecut, arheologii constănţeni au găsit în apropierea Autostrăzii Soarelui unele dintre cele mai vechi şi încărcate de poveşti situri arheologice din ţara noastră. Din cauza vremii nefavorabile de la începutul acestui an, săpăturile au fost sistate dar, de mai bine de o lună, şantierul a fost redeschis.
Spre Cernavodă, în apropierea noului tronson de autostradă construit, cuprins între kilometrul 152 şi până la 155,5 se sapă de zor. Potrivit arheologului Constantin Nicolae, cel care conduce lucrările în zonă, s-au descoperit până astăzi „cele mai impresionante obiecte şi semnificaţii despre strămoşii noştri care au trăit în urmă cu 3000 de ani”.
„Pe un perimetru încă nedeter-minat am săpat cu scopul de a descoperi obiecte semnificative ale comunităţii noastre. Am ajuns astfel să descoperim, în urma săpăturilor, 120 de gropi rituale. În aceste gropi rituale au fost depuse, de către strămoşii noştri, oase umane şi foarte multe depozite de bronz, topoare, săbii, cazane, etc”, a declarat, pentru cugetliber.ro, arheologul Constantin Nicolae.
Specialiştii consideră că, prin modul în care au fost depuse obiectele în aceste gropi, oamenii din acea vreme „practicau ritualuri clandestine precum magie, sacrificiu, religie”.
Potrivit arheologilor prezenţi pe acest sit, descoperirea făcută este de o „deosebită importanţă” deoarece, astfel de lucruri se scot la iveală foarte greu.
„Deşi nu se cunosc încă foarte multe detalii, am aflat totuşi ce este cel mai important. Aceşti oameni doreau să fie răsplătiţi pentru faptele lor, astfel se face că au ajuns să practice diferite ritualuri, luându-şi viaţa în scopuri religioase, sperând să fie iertaţi, sau scopuri magice. Ei credeau în divinitate mai mult decât în orice”, a mai declarat arheologul pentru site-ul respectiv.
În urma cercetărilor, au mai fost găsite încă două aşe