Liderii useliști și-au dat seama că au dărâmat un guvern, creând enorme așteptări într-o populație îmbolnăvită de resentimente și obnubilată intelectual prin intermediul Antenelor, fără a putea realiza, cel puțin până la alegeri, nimic mai mult decât acel guvern doborât.
Abia treziți din beția victoriei mai mult sau mai puțin neașteptate a moțiunii de cenzură, liderii USL au devenit brusc prudenți și îngrijorați. Guvernarea pare a fi o îndeletnicire mai complicată decât demagogia isterică de la Antena 3 și Realitatea. Victor Ponta a dat noul ton, spunând că USL „nu va putea dubla salariile și pensiile în șase luni“. De fapt, abia dacă sunt bani pentru reîntregirea lor – ceea ce însă intenționa să facă Guvernul Ungureanu – se pare, cu acordul de principiu al FMI. Se speră că se vor putea restitui și pensionarilor sumele considerate ilegale de către Curtea Constituțională, dar numai în mod eșalonat. Cum vor explica aceiași lideri PSD, care i-au ațâțat pe pensionarii din Argeș să asedieze tribunalele, că au doborât un guvern pentru a face exact același lucru ca acela?
Întrebat de jurnaliști dacă va anula hotărârea de guvern care autoriza o linie de predare în limba maghiară la UMF din Târgu Mureș - autorizație care constituise unul dintre punctele principale ale moțiunii de cenzură –, Ponta a dat-o cotită: că să vedem, că mai întâi să capăt învestitura parlamentului, că mandatul va fi limitat. De fapt, Ponta a aflat (cam târziu) că a retrage maghiarilor un drept câștigat ar fi extrem de riscant: ar conduce, probabil, la înrăutățirea relațiilor cu Ungaria, la supărarea Comisiei Europene; nu sunt excluse manifestații de stradă la Târgu Mureș. Un UDMR concurat de radicali ar avea tot interesul să apese pe pedala frustrării naționale. În plus, UDMR poate deveni la un moment dat un partener de guvernare al USL, cum a mai fost. E imprudent să-l