Delegaţia Fondului Monetar Internaţional a avut, marţi, discuţii tehnice la sediul ANAF, în cadrul celei de-a cincea misiuni de evaluare a Acordului Stand by de tip preventiv, încheiat cu autorităţile de la Bucureşti.
Echipa prezentă la ANAF a fost condusă de Jeffrey Franks, negociatorul şef pentru România, viitorul şef al misiunii, Erik de Vrijer, şi reprezentantul rezident al FMI la Bucureşti, Tonny Libek.
Oficialii Fondului au anunţat, săptămâna trecută, că misiunea continuă la nivel de experţi, urmând ca discuţiile la nivel politic să fie reluate pe marginea scrisorii de intenţie a Guvernului, după aprobarea de către Parlament a noului Cabinet, condus de actualul premier desemnat, Victor Ponta.
Între subiectele abordate în întâlnirea de la ANAF s-au aflat 'îmbunătăţirea colectării şi măsurile de combatere a evaziunii fiscale', potrivit unor surse din MFP.
Discuţiile de marţi de la ANAF urmează unei întâlniri avută, luni, de Misiunea FMI la sediul USL cu premierul desemnat, Victor Ponta, unde a fost prezent şi actualul ministru de finanţe, Bodgan Drăgoi.
Potrivit datelor publicate de Minister, bugetul general consolidat înregistra, la finalul lunii martie, un deficit de 3,4 miliarde lei, respectiv 0,56% din PIB, încadrându-se în ţinta stabilită cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială.
Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 45,7 miliarde lei au fost cu 9,9% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, în termeni nominali şi cu 0,3% ca pondere în PIB.
Veniturile fiscale au înregistrat, în termeni nominali, o creştere cu 16,5% faţă de anul precedent, dintre acestea creşteri semnificative fiind înregistrate la taxa pe valoarea adăugată (plus 7,6%), accize (plus 7,3%), impozit pe venit (plus 21,2%).
Contribuţiile de asigurări au fost în sumă de 12,8