La marginea unei păduri din adâncurile judeţului Vaslui, fostul călugăr şi-a adunat câţiva adepţi într-un soi de canton. Daniel Corogeanu s-a ascuns în casă la vederea ziariştilor. Nu erau doar călugări ci şi o fată cu un aer pios. Arhiepiscopia Huşilor nu va recunoaşte niciodată acest schit, astfel că vom avea o nouă celulă de misticism dus la extrem.
Preotul Corogeanu
Sursa: Sorin Antonescu
Pe dealurile din Portari, la mai puţin de 20 de kilometri de Tanacu, a apărut o nouă mănăstire
Pe dealurile din Portari, la mai puţin de 20 de kilometri de Tanacu, a apărut o nouă mănăstire
Pe un deal abrupt din apropiere de Vaslui, într-o zonă greu accesibilă, câţiva bărbaţi au decis să ducă o viaţă de călugări. Cel mai cunoscut dintre ei este Daniel Corogeanu, fostul preot de la Tanacu, cel care a exorcizat o tânără şi a făcut apoi închisoare pentru că aceasta a decedat în urma ritualului.
Izolaţi de lume, bărbaţii încearcă să reclădească visul spulberat de tragedia petrecută în urmă cu 7 ani: construirea unei mânăstiri în satul Portari. Acum Corogeanu şi adepţii săi s-au refugiat într-o casă de vacanţă, în fapt un soi de mănăstire privată. Între Tanacu şi Portari sunt mai puţin de 20 de kilometri, iar ceea ce s-a petrecut în 2005 a devenit subiect de roman.
Mai nou, drama de la Tanacu a fost sursă de inspiraţie pentru regizorul ieşean Cristian Mungiu care, cu cel mai recent film al său, a intrat pe tabloul principal de la Cannes.
Chilii distruse
La doar câţiva kilometri nord de Vaslui, şoseaua care face legătura cu Iaşul se intersectează cu două drumuri comunale. În dreapta, la 10 Km se află Mănăstirea Tanacu, locul în care Daniel Corogeanu a slujit ca preot, iar în stânga se află comuna Zăpodeni şi satul Portari.
Drumul spre Portari şerpuieşte lin şi este plin