Asa cum este si firesc, colaboratorii regimului Traian Basescu trebuie sa-si faca bagajele. Sa predea gestiunea in vederea unui audit si sa plece. Orice speculatii, orice alegatii privind ramanerea in functie a unora dintre acestia au fost spulberate de presedintele PNL, Crin Antonescu. De ce este necesar acest proces? Si cum s-ar putea desfasura el?
In Romania nu vorbim acum despre o simpla preluare a stafetei politice de catre un guvern democratic de la un alt guvern democratic. Regimul Traian Basescu a fost certat cu democratia. S-a facut vinovat de derapaje dintre cele mai grave si mai periculoase. A incalcat, in repetate randuri, Constitutia, legile statului, regulile vietii parlamentare si a viciat mecanismele liberei concurente. A generat traume de neimaginat pentru toate segmentele populatiei. Guvernul Ungureanu, nasit de Presedintele Traian Basescu, a cazut la scurt timp de la instalarea sa de catre o ditamai coalitie de partide, tocmai fiindca Romania nu ar mai fi putut fi salvata decat prin obstescul sfarsit al regimului. S-a creat, astfel, o situatie speciala si extrem de dificila. In care, pana la suspendarea sau demiterea sau, de ce nu, demisia sa, Presedintele Traian Basescu trebuie sa coabiteze cu USL iar USL trebuie sa coabiteze cumva cu Traian Basescu. Si asta in conditiile in care urmeaza trei procese electorale dificile. Localele, parlamentarele si prezidentialele. Ce sanse are Guvernul Ponta?
Victor Ponta si-a asumat cu indrazneala nu numai conducerea Executivului, ci si un mare risc. Sa spunem ca vreo doua luni populatia va avea rabdare. Si, eventual, se va delecta – daca asta poate fi o placere – auzind ce grozavii au facut fostii guvernanti. Dar apoi? Apoi Guvernul Ponta va trebui sa performeze. Sa-si indeplineasca angajamentele. Ceea ce, in conditiile unor campanii electorale si ale crizei teribile in care coalitia a lasat Roma