"În opinia mea, există posibilitatea ca respectând liniile de bază, de forţă ale acordului, care înseamnă să nu te joci cu o constrângere bugetară care este de 3%, eu sper să se facă în aşa fel, încât să nu ajungem la 3% deficit bugetar în 2012", a declarat analistul Daniel Dăianu, în cadrul unei emisiuni TV.
"Ai nevoie de un spaţiu fiscal. Şocurile, aşa cum s-a văzut, cu o eroare impardonabilă de interpretare a legislaţiei privind impozitarea pensiilor, şocuri pot să apară şi avem acum încă, vezi o altă declaraţie a domnului Victor Ponta legată de retrocedări. Aici dacă nu se va găsi o formulă inteligentă care să consensualizeze elitele politice, clasa politică din România, aşa cum este ea şi care să întrunească sufragiu, adică să se bucure de acceptabilitate, va fi foarte rău", a mai spus Dăianu.
"Avem de-a face, şi nu mă hazardez, avem de-a face cu un posibil tsunami întrucât povara este mare. Poate echivala cu ceea ce s-a întâmplat în Irlanda, când preluarea putregaiului din cele trei mari bănci irlandeze a condus la o creştere a deficitului bugetar într-un an la aproape 30%, este de negândit. Când spui aşa ceva, şi aici va trebui ca România, nu întâmplător spun România, nu un Guvern sau un partid. România va trebui să lucreze cu Comisia, este o situaţie cu totul şi cu totul inedită, întrucât în celelalte ţări care după ’89 au intrat în această perioadă foarte complicată de tranziţie. Acolo s-a rezolvat această imensă problemă, copleşitoare, aş spune, dar nu s-au creat precedente şi rezolvarea a fost acceptată şi s-a pornit. Noi din păcate am întârziat enorm. Există precedentul care constituie un handicap. Avem un termen în iunie când ar trebui să găsim această rezolvare. S-ar putea să se obţină o prelungire şi eu cred că va exista înţelepciunea din partea celor cu care dialogăm", a mai spus Dăianu.