Economia Ciprului se află într-o situaţie critică, iar ştergerea datoriei Greciei, care a afectat băncile cipriote, a declanşat un cerc vicios în sistemul bancar, a avertizat luni guvernatorul Băncii Centrale, Athanasios Orphanides, transmite Reuters.
Orphanides, al cărui mandat expiră în 2 mai, a afirmat în Parlamentul Ciprului că măsurile fiscale adoptate de autorităţi sunt un pas în direcţia corectă: 'Economia ţării noastre trece printr-o perioadă critică. Este necesară o gestionare corectă a situaţiei. Miza nu este doar economia Ciprului şi situaţia cetăţenilor săi, ci şi reputaţia naţională şi stabilitatea'.
Ministrul finanţelor, Vassos Shiarlis, a avertizat săptămâna trecută că recesiunea care afectează Ciprul ar obliga guvernul să ia noi măsuri de austeritate pentru a reduce deficitul bugetar sub 3% din PIB cerut de Uniunea Europeană.
Shiarlis, un bancher numit în acest post la 19 martie, a precizat că doreşte discuţii deschise cu sindicatele pentru a găsi remedii la criză, declarându-se opus principiului impunerii de noi taxe.
În decembrie, Parlamentul a adoptat deja o serie de măsuri de austeritate, ce includ creşterea impozitelor şi îngheţarea salariilor funcţionarilor publici.
Ministrul a precizat că el se aşteaptă ca PIB-ul să se contracteze cu 0,5% în 2012, după -0,7% în 2011. În schimb, el se bazează pe o creştere economică de 0,5% în 2013. Ciprul se confruntă cu o situaţie economică dificilă, în special din cauza expunerii sistemului ei bancar la datoria Greciei. Rata şomajului este mai mare de 9%.
Luna trecută, agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service a revizuit în scădere ratingurile pentru depozite şi credite pe termen lung a două bănci cipriote prezente şi în România: Marfin Popular Bank Public Ltd (MPB), de la 'B2/Not-Prime' la 'B3/Not-Prime', cu perspect