Guvernul lui Victor Ponta (foto) se pregateste pentru votul de investitura. Daca Parlamentul il va da, Executivul va incepe o misiune scurta, insa dificila, de 6 luni.
In primul rand, Guvernul va avea de indeplinit toate angajamentele restante ale cabinetului precedent, condus de Mihai Razvan Ungureanu, luate in fata Fondului Monetar International (FMI), daca mai vrea sa continue colaborarea cu organismul finantator.
Il asteapta negocieri dure cu FMI, in conditiile in care guvernul anterior nu si-a respectat decat in mica masura angajamentele luate anterior, cu termene-limita la 30 aprilie. Desi acesta a promis privatizarea integrala a companiilor Cupru Min si Oltchim, niciuna dintre ele nu a fost rezolvata.
Nici numirea managerilor privati nu a fost facuta. De asemenea, pana la sfarsitul lunii trecute, autoritatile au promis ca vor scoate pe bursa un pachet de 15% din actiunile Transgaz si vor selecta intermediarul pentru oferta de la Posta Romana.
Totodata, nu au fost desemnati consultantii juridici in cazul Electrica Serv, Electrica Furnizare, CFR Marfa si Nuclearelectrica.
La capitolul realizari, autoritatile vor trece doar vanzarea a 15% din actiunile Transelectrica si selectarea intermediarilor pentru ofertele companiilor Romgaz, Hidroelectrica si Tarom.
Bugetarii si pensionarii, in prim-plan
In scurtul sau mandat, executivul lui Ponta va trebui sa rezolve si problema CAS-ului pentru pensionari si promisiunea privind majorarea salariilor bugetarilor. Asta cel mai probabil pina la alegerile locale din iunie.
Ministrul Finantelor Bogdan Dragoi a declarat ca exista destui bani pentru indeplinirea acestor masuri.
Dar poate cea mai dificila misiune a noului guvern va fi sa faca rost de bani. Si asta in conditiile in care, in acest an, Romania va trebui sa achite ca