Valoarea de 9 lei a unui bon primit de salariaţi este prea mică pentru a asigura hrana într-o unitate de alimentaţie publică, relevă un studiu al Academiei Române.
Institutul de Economie Naţională al Academiei Române a lansat recent cea de-a doua ediţie a studiului „Impactul economic şi financiar al tichetelor de masă în România", din care rezultă că aceste bonuri ar trebui să aibă o valoare mai mare de 9 lei.
„Analizăm valoarea tichetului de masă prin prisma faptului că acesta ar trebui să acopere o masă de prânz a angajatului într-o unitate de alimentaţie publică, dar se observă insuficienţa sumei alocate. Valoarea nominală a tichetelor în România este una dintre cele mai scăzute din Europa. Pe lângă asigurarea unui nivel optim de nutriţie, o valoare nominală mărită ar contribui la mai buna reflectare a nivelului inflaţiei şi ar însoţi reluarea creşterii economice", arată autorii studiului.
Avantaje pe toată linia
Sistemul tichetelor de masă funcţionează la nivel mondial de peste 60 de ani, în mai mult de 40 de ţări de pe toate continentele, iar în România ele funcţionează din 1998 în baza Legii nr. 142/1998. În tot acest timp s-a demonstrat că sistemul oferă avantaje atât companiilor, cât şi beneficiarilor.
Pentru companii, avantajul constă în deductibilitatea şi exceptarea de la plata taxelor sociale a sumelor oferite angajaţilor sub formă de tichete de masă, iar pentru beneficiari - în exceptarea de la plata taxelor sociale pentru sumele astfel primite. Sarcina fiscală a beneficiarilor de tichete constă doar în plata impozitului pe venit în cotă de 16%.
Un alt avantaj, deloc de neglijat, este dat de reducerea activităţilor din economia subterană, deoarece pot beneficia de tichete doar angajaţii cu contract de muncă, acestea fiind deci un instrument de reducere a muncii la negru.
12 lei ar fi valoarea corectă
Î