Aprecierea muncii subalternilor este foarte importanta, insa un “bravo” sau o mustrare poate sa nasca invidie sau nemultumire in echipa. Aflati cum isi tine echipa motivata un manager care este si trainer de vanzari si leadership.
Alin Gherman (foto) este trainer la Exec-Edu, scoala Asebuss, insa este si directorul comercial al companiei de curierat DPD. Gherman a povestit pentru Wall-Street.ro cum transformi un grup de angajati intr-o echipa si cum ii motivezi.
“Am in echipa oameni motivati de bani si oameni mai emotionali care raspund mai bine la ceea ce inseamna apreciere”, spune Gherman.
Baza motivarii este comunicarea. In urma cu circa 3 ani, cand a venit in DPD, Gherman a inceput sa aiba o serie de intalniri unu la unu cu toti oamenii din echipa sa. Scopul? Sa ajunga sa ii cunoasca pe fiecare dintre ei, sa stie cum sa ii faca sa rezoneze. Astfel, a putut sa identifice factorii motivatori pentru subalternii sai.
“A fost un simplu proces de feed-back, iar apoi am setat foarte clar obiectivele”, spune Gherman.
In paralel cu acest proces de comunicare, Gherman spune ca baza a fost stabilirea clara a obiectivelor echipei si demonstrarea faptului ca aceste obiective sunt fezabile, astfel incat fiecare sa stie ce are de facut.
Orice echipa bine inchegata are nevoie si de un lider, pentru ca, asa cum spune Gherman, oamenii vor urma omul inainte de a urma viziunea generala.
“Trebuie sa le arati oamenilor ca se poate, pentru ca intotdeauna vor urma in prima instanta liderul si abia apoi conteaza viziunea globala”, a explicat Gherman.
Cum arata un bun lider in viziunea specialistului? “Prima calitate a unui lider este sa ajute oamenii sa se dezvolte, sa ii ajute sa aiba succes. Un bun lider stie sa ii faca pe oameni sa munceasca de placere pentru el”.
Asta nu inseamna insa ca un bun lider nu trebuie sa isi mustr