Victor Ponta, premierul desemnat, de care se pare ca nimeni nu se indoieste ca va reusi sa-si valideze cabinetul, a anuntat ca va demara un audit asupra situatiei financiare existente la finalul mandatului fostei Coalitii. Am si auzit voci care au spus ca se reia vechea tema a “mostenirii grele” lasate de precedentul guvern, scuza cu care, intr-adevar, mai toate partidele au incercat, cel putin pana acum, sa-si acopere nerealizarile!
Mai mult, exista si persoane care se mira de ce nu ar verifica Ponta, imediat, existenta celor 5 miliarde de euro si 7 miliarde de lei in conturile ministerului de finante, sume despre care ex-ministrul de finante sustine ca exista in acest moment in visteria tarii si unii se intreaba de ce premierul desemnat are nevoie de 30 de zile pentru a se lamuri.
Eu sunt convins si cred ca si Victor Ponta stie deja ca acesti bani sunt cu adevarat in conturi, insa simpla lor existenta nu inseamna automat ca si putem face ce vrea cu ei. Acesta poate fi si rolul auditului si anume sa vada, printre altele, ce plati externe urgente avem de facut, in conditiile in care ratele scadente si dobanzile aferente datoriei publice, doar in acest an, depasesc 11 miliarde de euro! Adica avem, cu totul, daca este adevarat ca acei bani exista, aproximativ 7 miliarde de euro, care mai sunt si imprumutati si ar trebui sa platim 11 miliarde de euro si sa ne ramana pentru readucerea salariilor la nivelul de dinaintea reducerilor si returnarea CAS-ului oprit nejustificat de la pensionari!
In conditiile in care criza economica mondiala prelungita produce, peste noapte, schimbari bruste de situatii, de genul celor din Asia, unde chiar si recunoscutul analist economic Nouriel Roubini ii prevede Chinei ca va intra intr-un declin drastic, incepand cu acest an, auditul de care vorbeste Ponta este o masura vitala, mai ales atunci cand se intentioneaza mari