Cu mai puţin de o săptămână până la cursa finală a alegerilor prezidenţiale franceze, actualul preşedinte Nicolas Sarkozy se apropie, dar lent, în preferinţele de vot de concurentul care a pornit cu prima şansă, socialistul François Hollande. Sarkozy, aflat încă departe de socialist, sprintează pe final insistând pe discursuri cu tentă extremistă şi naţionalistă în încercarea frenetică de a câştiga voturile electoratului partidelor care au pierdut în primul tur.
Un sondaj de opinie realizat de Ipsos arată că Sarkozy ar atrage în turul doi al alegerilor, de pe 6 mai, 47% din voturi, ceea ce reprezintă o creştere cu un punct procentual faţă de un sondaj efectuat imediat după prima rundă, de pe 22 aprilie. The Wall Street Journal notează că niciodată un candidat cu un scor atât de slab la un interval de timp atât de mic de finală nu a fost capabil să revină şi să câştige.
Prin discursurile extremiste, Sarkozy s-a orientat mai mult către dreapta cu mesaje îndreptate contra imigraţiei şi cu angajamente că va întări graniţele Franţei. El speră că astfel va atrage voturile simpatizanţilor liderului Frontului Naţional, Marine Le Pen, surpriza primului tur al alegerilor cu un scor de 18%.
"Nu voi permite Franţei să se topească în mondializare, acesta este mesajul din prima rundă. Europa a lăsat ideea de naţiune să se dilueze prea mult. Fără graniţe nu există naţiuni, nu există nicio Republică, nicio civilizaţie", a spus preşedintele într-un discurs ţinut duminică în faţa a 10.000 de susţinători.
Cu toate acestea, sondajul Ipsos arată că şansele lui Sarkozy s-au îmbunăţit surprinzător nu pentru că admiratorii lui Le Pen îl vor sprijini, ci datorită susţinătorilor candidatului de centru, François Bayrou.
Sarkozy este, acum mai mult ca niciodată, "singur contra tuturor, singur contra mediei, împotriva instituţiei, în picioare pe baricade", noteaz