Carnea arsă pe grătar conţine substanţe care contribuie la apariţia unor forme de cancer: pancreatic, colorectal, pulmonar, mamar, la stomac sau vezica urinară. Dacă este ţinută prea mult pe grătarul încins, carnea – indiferent dacă este de pui, porc, vită sau peşte – produce heterociclice, substanţe cancerigene.
Acest pericol poate fi redus respectând câteva recomandări oferite de specialistul nostru, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi.
Mai întâi vom pune la grătar carne slabă ţinând seama că este posibil ca să fie mai multă grăsime la carnea de pasăre comparativ cu cea de porc. Deci vom îndepărta grăsimea şi pieliţele. Apoi, vom avea o grijă deosebită la cât timp ţinem carnea pe grătar şi la faptul că peştele are nevoie de mai puţin timp pentru a fi fript. De asemenea, este contraindicat contactul direct al cărnii cu flacăra sau cărbunii încinşi. Dacă, totuşi, sunt porţiuni arse sau chiar prea rumenite, ele se vor îndepărta. Pentru un gust deosebit şi pentru a reduce riscul producerii substanţelor cancerigene, se recomandă condimentarea cărnii cu rozmarin, ghimbir, busuoic, mentă, usturoi, şofran, piper, cimbru, mărar, pătrunjel... Legumele perpelite la grătar – dovlecei, brocoli, vinete, morcovi etc. – pot înlocui foarte bine pâinea. Este esenţial ca grătarul să fie bine curăţat pentru îndeprătarea resturilor care conţin substanţe toxice şi care pot pătrunde în carnea pusă la fript.
Profesorul Mencinicopschi are recomandări speciale adresate amatorilor de mici la grătar. Preparate tradiţionale din carne de oaie, de vită şi porc, trebuie să ştim că micii din galantare conţin şi aditivi, care în cantitate mare sunt cancerigeni. “Fripţi pe grătarul cu foc direct, micii devin toxici din cauza arsurii şi a contaminării cu substanţe toxice. Asocierea cu bere, vin, tărie face şi mai dificilă digestia, favorizând apariţia unor tulburări hepatic