Moartea lui Osama bin Laden, survenită acum un an în urma unui raid al trupelor Navy Seal, a dezvăluit că America duce două războaie în Afganistan. Unul este împotriva Al-Qaida şi serveşte interesului naţional al Americii. Celălalt este pentru refacerea Afganistanului şi e discutabil.
Trebuie să luăm aminte la modul în care luptăm împotriva terorismului în Somalia, Yemen şi în alte zone: să ne concentrăm mai mult pe terminarea luptei împotriva Al-Qaida şi mai puţin pe sprijinirea unei bune guvernări într-un stat eşuat.
După 11 septembrie, operaţiunile speciale ale SUA şi serviciile de informaţii au condus la capturarea şi uciderea unor lideri ai Al-Qaida, sfărâmând capacitatea reţelei teroriste de a lansa atacuri internaţionale.
Dar este greu de spus dacă în Afganistan eforturile SUA au succes. La 11 septembrie, nu am fost atacaţi de o ţară. Dar pentru că în 2001 mulţi luptători Al-Qaida se aflau în Afganistan, unii americani au argumentat că, pentru ca victoria să fie permanentă, SUA trebuie să construiască în Afganistan o democraţie, o economie modernă şi un sistem naţional de securitate eficient.
Astăzi, în ciuda a ani de investiţii, talibanii rezistă. Iar preşedintele Hamid Karzai a fost, în cel mai bun caz, un aliat imprevizibil. Forţele de securitate afgane nu pot asigura nici acum coordonarea operaţiunilor fără sprijin american.
De la moartea lui Osama bin Laden, mulţi americani consideră că treaba SUA în Afganistan s-a terminat. Dar ar fi o greşeală ca ţara să fie abandonată în totalitate.
Totuşi, un succes înseamnă ca Al-Qaida să nu mai aibă capacitatea de a lansa atacuri teroriste asupra SUA şi a aliaţilor săi. A învinge o organizaţie teroristă seamănă cu stingerea unui incendiu în pădure. Nu există un moment clar de victorie. Şi chiar după ce ai câştigat trebuie să fii atent.
Succesul din ultimul deceniu a nec