Până acum se credea că, în urmă cu 10.000 de ani, omenirea a încetat să mai evolueze. Cercetătorii susţin, însă, că acest proces nu s-a oprit niciodată.
Un studiu realizat în Finlanda arată că oamenii continuă să evolueze. Până acum, unii specialişti susţineau că agricultura şi monogamia au creat condiţii excelente pentru specia noastră, aceasta nemaifiind nevoită să se „îmbunătăţească" permanent pentru a rezista.
Oamenii de ştiinţă au analizat registrele Bisericii finlandeze din perioada 1760 -1849 şi au luat în considerare statutul social, naşterile, decesele şi căsătoriile. Deşi s-au stabilit la casa lor, bărbaţii au continuat să evolueze pentru a-şi creşte şansele de a se „împerechea".
Ei şi-au îmbunătăţit aspectul fizic şi inteligenţa pentru a cuceri mai uşor, deoarece puteau să îţi crească potenţialul de fertilitate.
Analiza realizată în Finlanda a demonstrat că oportunităţile de selecţie naturală din societatea acelor timpuri era asemănătoare cu cea care poate fi observată în sălbăticie.
Studiul s-a concentrat pe supravieţuirea în timpul maturităţii, găsirea partenerilor, succesul împerecherii şi fertilitatea. Nu mică le-a fost mirarea specialiştilor când au observat că pescarii finlandezi au evoluat la fel ca orice specie din sălbăticie, deşi condiţiile lor de viaţă erau mult mai bune. De exemplu, variaţia fertilităţii şi speranţei de viaţă se asemăna cu cea de la alte animale.
Bărbaţii se dezvoltă mai rapid
Ca la majoritatea speciilor de animale, bărbaţii şi femeile nu evoluează în acelaşi ritm. Practic, caracteristicile sexuale şi fertile ale bărbaţilor vor evolua mult mai rapid pe viitor, decât cele ale femeilor. Mai exact, acest lucru se poate traduce prin faptul că bărbaţii se vor recăsători mai repede decât femeile divorţate sau văduve. Autorii studiului spun că nici măcar bogăţia nu schimbă ceva din modelu