Oamenii de ştiinţă au descoperit că sângele mumiei Ötzi, descoperită în 1991 într-un gheţar din Alpi, nu s-a deteriorat aproape deloc în mai bine de 5000 de ani, arată publicaţia franceză L'Express.
Iniţial, cercetătorii care au analizat mumia lui Ötzi au crezut că sângele său s-a „autodistrus" în cei 5300 de ani de după moartea violentă a „omului gheţurilor". De altfel, studiile de până acum nu au scos la iveală decât anumite ţesuturi bine conservate şi chiar elemente ale sistemului nervos, dar nicio urmă de sânge nu a putut fi evidenţiată prin tehnicile utilizate anterior.
Citeşte şi:
Doi frați suferă de sindromul "Benjamin Button"
Când începe cu adevărat viaţa unei femei
Metodă avansată de investigaţie
Recent însă, antropologul Albert Zink, cel care a realizat cercetările, a evidenţiat globule roşii bine păstrate în leziunile mumiei, cu ajutorul microscopului cu precizie nanometrică şi cu ajutorul spectroscopiei Raman. Aceasta din urmă este o metodă non-distructivă care permite observarea compoziţiei moleculare a unui ţesut, cu ajutorul luminii.
„Până în prezent nu ştiam cu precizie cât timp poate «supravieţui» sângele conservat. Mumia lui Ötzi demonstrează că globulele roşii se pot păstra chiar şi 5000 de ani", declară antropologul într-un articol de specialitate din „Journal of the Royal Society".
Vezi aici imagini şocante din timpul autopsiei lui Ötzi: