Sindicatele germane cer salarii mai mari, iar autorităţile le vor accepta, probabil, pretenţiile. Solicitările ar putea avea un efect neaşteptat, reducerea decalajului de competitivitate dintre economia germană, cea mai mare din zona euro, şi cele de la periferia Uniunii Europene.
Majorarea salariilor ar permite germanilor să cumpere mai mult şi ar încuraja importurile. Astfel, ţările de la periferia UE ar putea exporta mai mult către Germania, devenind mai competitive, scrie Bloomberg.
Până în prezent, Germania şi-a menţinut competitivitatea în interiorul UE prin productivitate mare şi costuri mici, mai ales în privinţa muncii. Cu ajutorul exporturilor, PIB-ul Germaniei a crescut cu 3% în 2011. În martie anul acesta rata şomajului a fost de 6,7%, cel mai scăzut nivel de după reunificarea ţării.
Dată fiind evoluţia economică a ţării, membrii sindicatului german IG Metall s-au aflat marţi în a doua zi consecutivă a grevelor de avertisment şi au ameninţat cu intensificarea protestelor dacă nu le sunt mărite salariile. IG Metall este unul dintre cele mai puternice sindicate din Germania, reprezentând muncitori din industriile auto, echipamente electrice, maşini agricole şi altele. Negocierile salariale duse de metalurgişti, reprezentanţi ai 3,5 milioane de muncitori, într-o forţă de muncă totală ce cumulează 41 milioane de persoane, stabilesc tendinţele şi pentru celelalte sectoare.
Salariile din ţările cu probleme sunt foarte mari comparativ cu nivelul de productivitate şi raportat la cele din Germania. Salariile germane au crescut doar cu 2% între 2000 şi 2009, în timp ce salariile din Spania s-au majorat cu 4,7% în fiecare an în acelaşi interval. Problemele ţărilor cu dificultăţi economice şi financiare sunt acutizate de nivelul foarte ridicat al şomajului, de peste 20% în cazul Spaniei şi Greciei. @N