Ziua de 1 mai, ziua internaţională a muncii, este o sărbătoare veche de mai mult de un secol care în mod normal este celebrată de europeni prin picnicuri în aer liber şi marşuri de afirmare ale muncitorilor. Ieri însă sărbătoarea a fost marcată în Europa şi alte state ale lumii de proteste împotriva austerităţii, a tăierilor salariale sau îndreptate contra guvernanţilor în ţări problematice ca Spania, Portugalia şi Grecia, dar şi în state dezvoltate precum Franţa.
În Franţa, 1 mai este, tradiţional, pretextul unui marş anual al partidului de extremă dreapta Frontul Naţional, condus de carismatica Marine Le Pen, scrie BBC. Anul acesta liderul extremist, surpriza primului tur al alegerilor prezidenţiale, şi-a condus susţinătorii prin Paris spre statuia Ioanei d'Arc, o figură iconică a extremei dreapta. Le Pen s-a plasat pe locul trei, după socialistul François Hollande şi actualul preşedinte Nicolas Sarkozy în prima rundă a alegerilor. Tot ieri Sarkozy, care dă mesajelor sale o tentă naţionalistă îndreptată în principal contra imigranţilor, a ţinut un discurs pe tema "muncii reale". De asemenea, sindicatele au organizat un marş spre Bastilia.
În Grecia, statul cu cele mai mari probleme financiare din Uniunea Europeană, protestele de 1 mai au devenit o instituţie, cu greve în sectorul public şi privat şi întreruperea transportului în comun. Protestele nu au lipsit anul acesta, ele fiind îndreptate contra austerităţii care subminează nivelul de trai. Potrivit presei străine, zilei de ieri i-a lipsit violenţa care însoţeşte de obicei aceste demonstraţii, deoarece liderii politici greci sunt concentraţi pe alegerile generale de duminică.
În Spania, Madridul a fost scena centrală a demonstraţiilor. În Rusia, naţionaliştii, comuniştii şi oponenţii viitorului preşedinte Vladimir Putin au organizat proteste