Ponta a readus PSD la Palatul Victoria după opt ani de pribegie prin Opoziţie. Ieri seară, la capătul a patru zile de negocieri dure, s-a născut Guvernul Ponta.
În primul său discurs după prezentarea Cabinetului, noul premier a vorbit mult despre o guvernare plină de bune intenţii. Dar, mai mult decât oricând, a vorbit despre autoritatea premierului.
"În Constituţie scrie care sunt prerogativele Guvernului şi care sunt prerogativele primului-ministru şi aş vrea, pentru prima dată pe deplin, să facem aşa cum scrie la carte. O spun foarte limpede va fi un guvern condus de un singur om. Acest guvern va fi condus de la Palatul Victoria, nu de la Palatul Cotroceni, nu de la partide", este afirmaţia cheie din discursul lui Victor Ponta.
Un mesaj de marcare a teritoriului, de delimitare de trecutul reprezentat de Boc sau Ungureanu. Ţinta centrală o reprezintă fără îndoială preşedintele Traian Băsescu. Noul premier ridică din prima zi securea războiului, arătând că este decis să se lupte pentru ceea ce a câştigat.
Totodată, prin acest discurs încearcă să arate propriului partid, cu precădere baronilor, că nu stă cocoţat pe forţa lor, ci că el reprezintă o forţă. Este un mesaj şi pentru partenerii de la PNL care trebuie să îşi asume alături de el guvernarea.
Din acest moment pentru Ponta a pornit însă cronometrul pentru un test fulger. Are obligaţia să demonstreze în cele şase luni de guvernare că etichetele de imatur şi cârlan sunt de domeniul istoriei. Că are autoritate, echilibru, că îşi poate asuma funcţia de premier pentru un mandat complet de patru ani. Că a învăţat din greşelile comise de Adrian Năstase şi cele ale lui Mircea Geoană. Că poate construi în jurul său o echipă de profesionişti. Şi mai ales că îşi respectă cuvântul dat în faţa aliaţilor, dar şi oamenilor ieşiţi să protesteze în stradă.
Ponta a readus PSD la Palatul Victori