Calculatoarele românilor sunt din ce în ce mai ameninţate de un tip de viruși care se răspândesc atunci când utilizatorii introduc în computer stick-uri USB infectate fără să le verifice în prealabil, se arată într-un raport BitDefender.
Amenințările acestea, care au la bază funcția Autorun, au afectat, în primul trimestru al acestui an, peste 13,5% din calculatoarele din România, potrivit datelor Bitdefender, liderul pieței locale de antivirus.
Pericolele persistă deși funcția Autorun a fost eliminată de pe noile versiuni ale sistemului de operare Windows, începând cu Windows Vista SP1, în 2008.
''Este de-a dreptul incredibilă amploarea răspândirii acestor amenințări, după mai mulți ani în care ar fi trebuit să dispară. Câtiva dintre cei mai periculoși viruși, precum Downadup și Stuxnet, se răspândesc în acest fel, iar prevenția ar trebui să fie una foarte simplă'', spune Cătălin Coșoi, Chief Security Researcher, Bitdefender.
Introducerea pe scară largă a terminalelor de stocare USB și apariția funcției Autorun în Windows au fost exploatate din plin încă de la începutul anilor 2000. În ultimii cinci ani, virușii ce utilizează această funcționalitate au atins o proporție de-a dreptul epidemică, iar amenințările care au la bază această funcție au dominat rapoartele cu privire la malware de atunci încoace.
"Nu știi sau nu-ți amintești întotdeauna unde a fost folosit un stick USB, dar merită să-l verifici de fiecare data când îl folosești. Cu ajutorul unei noi soluţii gratuite, numită USB Immunizer, poţi pune capăt unei probleme vechi și sâcâitoare, totul e foarte simplu" spune Adina Jipa, Product Marketing Manager, Bitdefender USB Immunizer.
Ce trebuie să știi despre virușii ce au la bază funcția Autorun:
1 - Fișierul Autorun.inf nu este periculos în sine. Este utilizat de anumite familii de viruși care se autocopiază pe stick-u