Analistii avertizeaza ca zona euro incepe sa se dezintegreze, avand in vedere ca investitorii straini vand masiv obligatiuni guvernamentale spaniole si italiene, care sunt cumparate apoi de cei autohtoni.
Imprumuturile acordate de Banca Centrala Europeana (BCE), in valoare de 1,3 trilioane de dolari, au fost reciclate in obligatiuni guvernamentale, fapt ce a determinat scaderea dobanzii lor, noteaza Bloomberg.
In timp ce Italia se bazeaza din ce in ce mai mult pe institutiile locale, iar bancile spaniole au accelerat achizitionarea de titluri guvernamentale, legaturile economice care unesc soarta tarilor din zona euro se destrama, slabind astfel sprijinul guvernelor pentru apararea zonei euro.
Numai in luna martie, investitorii straini au vandut obligatiuni guvernamentale spaniole in valoare de 20 de miliarde de euro, in timp ce investitorii locali au cumparat obligatiuni suverane. Astfel, bancile spaniole detin, in prezent, obligatiuni guvernamentale in valoare de 263 de miliarde de euro, fata de 178 de miliarde de euro, cate erau in noiembrie 2011.
Situatia este similara in Italia, valoarea obligatiunilor detinute de bancile italiene crescand la 324 de miliarde de euro, de la 247 de miliarde de euro, in noiembrie anul trecut.
Potrivit sursei citate, acest lucru reprezinta un semn al dezintegrarii zonei euro.
"Cand obligatiunile sunt detinute exclusiv de investitori autohtoni, stimulentele (n.r. - investitorilor straini) de a oferi sprijin se reduc", considera Stephane Monier, expert pe chestiuni de investitii la Lombard Odier.
"In acest fel se pregateste terenul pentru dezintegrarea zonei euro", considera aceasta.
Si BCE recunoaste ca integrarea in spatiul euro a inregistrat un regres in ultimul timp.
Saptamana trecuta, institutia financiara a semnalat, intr-