Preturile ridicate ale terenurilor si birocratia din tarile natale ii determina pe tinerii fermieri din Europa de Vest sa caute o sansa de a construi noi afaceri in tari din Europa de Est, indeosebi Romania, scrie ziarul britanic The Guardian.
In toate regiunile din tara noastra exista agricultori proveniti din Vest care construiesc sau reconstruiesc ferme.
Datorita acestei migratii intense, sectorul agricol a inregistrat o crestere cu 11% anul trecut, si este doar inceputul, precizeaza cotidianul britanic The Guardian.
Publicatia a dat-o exemplu pe Maxime Laurent, un francez care a terminat colegiul agricol in orasul Chateaudun, in 2009. Ulterior, ea s-a mutat in Macesu de Sus, un sat din sud-vestul Romaniei, aflat la o distanta de 100 km de Dunare.
Intrebat de ce a ales tara noastra, el a precizat ca in Franta conditiile pentru a infiinta o ferma nu sunt deloc propice. "Nu ai alta optiune decat sa te muti in alta parte".
Potrivit publicatiei citate, Romania, care dispune de peste 15 milioane de hectare de teren arabil, atrage din ce in ce mai multi agricultori straini, din tari precum Danemarca, Germania, Marea Britanie, Italia sau Spania.
Acestea se vand, in prezent, la aproximativ 2.000 de euro (2.600 dolari) hectarul, un pret imbatabil in UE.
Subventiile de la Bruxelles totalizeaza 180 de euro pe hectar, jumatate din suma la care se pot astepta fermele din Europa de Vest. Dar, in 2014, noua Politica Agricola Comuna va trebui sa puna toate statele membre pe picior de egalitate.
"In Europa de Vest nu este loc pentru tineri. In Romania poti incepe de la zero. Cred ca este foarte important pentru tineri sa faca ceva nou", a declarat Christian Hani, 29 de ani.
Preturile ridicate ale terenurilor si birocratia din tarile natale ii determina pe tinerii fermi