În două zile de tranzacţionare, leul a pierdut aproape 1% faţă de euro. BNR a anunţat miercuri cel mai mare curs oficial din istorie, de 4,4168 de lei/euro, în creştere cu 2 bani faţă de cel anunţat luni. Marţi, 1 mai, nu s-au efectuat tranzacţii pe plan local. Pe piaţa externă însă cursul a atins la un moment dat nivelul de 4,4675 lei/euro.
Poate pentru prima dată după mult timp, atât BNR, cât şi dealerii valutari, cei care intermediază tranzacţiile cu valută, sunt total de acord: nu este vorba despre un atac, ci despre o reacţie oarecum normală a pieţei faţă de o situaţie politică instabilă, care poate duce foarte rapid la derapaje economice.
Isărescu: Deprecierea reflectă şi situaţia politică actuală
Confirmarea a venit de la cel mai înalt nivel. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a recunoscut miercuri, că evoluţia actuală a leului "deocamdată este o reacţie la situaţia politică". "În patru luni de zile am avut două schimbări de guvern, o lună de proteste sociale, o iarnă destul de grea. Să nu trecem cu vederea aceste lucruri", a declarat Isărescu la finalul briefing-ului de presă ţinut după şedinţa de politică monetară a Consiliului de Administraţie (CA) al BNR.
Guvernatorul BNR a minimizat însă, pe cât posibil, evoluţia leului. "Cursul este pentru unii la un nivel ridicat pentru că s-a vorbit, pentru că presa a scris, despre acest nivel, de 4,4, ca de un prag psihologic pe care noi l-am apăra. Cifrele arată însă altceva: de la începutul acestui an este o depreciere de circa 2%, deci mică", a declarat el, cu menţiunea că BNR este conştientă de faptul că poate apărea panica la nivelul populaţiei, motiv pentru Banca a luat măsuri şi va urmări cu mare atenţie acest lucru.
De faptul că Banca a luat măsuri sunt siguri şi dealer-ii valutari, care susţin că, indiferent care este poziţia oficială a BNR, banca centrală a intervenit consistent