Întreprinderile mici şi mijlocii din sectorul energetic şi asociaţiile de locatari din România vor avea acces, în următorii trei ani, la fonduri de 60 milioane euro pentru investiţii în eficienţă energetică şi producţia de energie regenerabilă, bani care vor fi asiguraţi de UE şi BERD.
Programul, denumit RoSEFF, este adresat, pe lângă IMM şi asociaţii de locatari, şi companiilor de servicii energetice, producătorilor, furnizorilor şi instalatorilor de echipamente de eficienţă energetică. Pe lângă suma menţionată, programul oferă potenţialilor beneficiari consultanţă tehnică gratuită finanţată de Uniunea Europeană (UE) şi asigurată de compania Tractebel Engineering, membră a grupului GDF SUEZ.
Un prim împrumut, în valoare de 20 milioane euro, va fi acordat BCR în scopul finanţării investiţiilor IMM în îmbunătăţirea operaţiunilor industriale şi a spaţiilor de activitate, înlocuirea echipamentelor, a software-ului etc. Împrumuturile către societăţi sunt limitate la un milion de euro (având în vedere faptul ca programul vizează, în principal, investiţii de anvergură redusă), iar grantul din partea UE poate acoperi până la 15% din valoarea creditului.
"Întreprinderile care vor obţine finanţare prin intermediul RoSEFF vor primi înapoi până la 10%-15% din valoarea împrumutului respectiv, după finalizarea cu succes a lucrărilor. Valoarea subvenţiei rambursate va depinde de tehnologia şi economiile de energie obţinute în urma implementării proiectului. Această iniţiativă va încuraja intermedierea financiară în România, într-un moment în care accesul la finanţarea comercială rămâne limitat şi va ajuta economia ţării să-şi reducă gradul de intensitate energetică", declara spre sfârşitul anului trecut Claudia Pendred, director BERD pentru România.
La rândul său, vicepreşedintele executiv al BCR, Wolfgang Schoiswohl, sublinia ca "investiţiile în proiecte