Germania ar putea să blocheze ratificarea acordului de asociere Uniunea Europeană-Ucraina, care a fost parafat pe 30 martie, la Bruxelles, din cauza dosarului Timoşenko.
Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, a avertizat că Berlinul va bloca ratificarea acordului de asociere Uniunea Europeană – Ucraina, în contextul îngrijorărilor legate de situaţia fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko, condamnată la 7 ani de închisoare şi aflată în greva foamei în închisoare, pentru a denunţa violenţele comise asupra sa, informează AFP, preluată de Agerpres.
“Noi, germanii, spunem că acordul de asociere UE-Ucraina nu poate fi ratificat dacă nu sunt clar îndeplinite condiţiile unui de stat de drept”, a declarat Westerwelle, într-un interviu acordat televiziunii germane ZDF, întrebat despre Iulia Timoşenko.
Într-un alt interviu apărut miercuri, în cotidianul Bild, Guido Westerwelle a reamintit că Ucraina, în calitate de membru al Consiliului Europei, s-a angajat să respecte standardele acestei organizaţii în materie de drepturi ale omului.
“Guvernul ucrainean trebuie să ştie: drumul spre Europa trece pe un pod care se sprijină pe doi piloni: democraţia şi statul de drept”, a subliniat ministrul german de Externe.
Acordul de asociere Uniunea Europeană – Ucraina a fost parafat pe 30 martie, la Bruxelles, după aproape cinci ani de negocieri şi în pofida tensiunilor deja existente legate de încarcerarea fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko. Dispoziţiile privind “instituirea unei zone de liber schimb aprofundat şi cuprinzător” acoperă toate domeniile: comerţul cu bunuri, agricultura – unde UE dă asigurări că a obţinut exceptări pentru anumite produse sensibile -, servicii, investiţii, libera circulaţie a capitalurilor şi cea a persoanelor, limitată totuşi la călătoriile de afaceri.
La momentul respectiv, diplomaţi europeni precizau că