Musafirii trebuie trecuţi la întreţinere dacă stau minimum 15 zile pe lună în locuinţa respectivă. Sursa: EVZ
"Locuiesc cu sora mea, iar de câteva luni, vine prietenul meu la mine, însă nu mai mult de două săptămâni pe lună. Noi nu l-am pus la socoteală, am zis că oricum plăteşte întreţinere acolo unde locuieşte. Peste noapte, ne-am trezit cu el la întreţinere fără să ne anunţe nimeni. Administratorul mi-a zis că ne-au pârât vecinii", reclamă Valentina, din Bucureşti.
Acesta este unul din cele mai frecvente motive de ceartă între vecinii de la bloc. În cazul multor servicii, plata întreţinerii nu se împarte la numărul de apartamente, ci la numărul de persoane, iar mulţi "uită" să se declare, umflând facturile celorlalţi.
"Serviciile care se plătesc în funcţie de numărul de persoane sunt: salariile personalului (femeie de serviciu, administrator etc.), liftul, interfonul şi gunoiul. Apa caldă şi rece este, de regulă, contorizată, plăteşte fiecare cât consumă", explică Dumitru Constantin, preşedintele Asociaţiei Administratorilor şi Cenzorilor din Bucureşti. Legea prevede că la întreţinere trebuie trecute persoanele care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe lună.
Calculele se fac pe persoană, nu se fac însumări. De exemplu, dacă într-o lună aveţi doi vizitatori, care stau câte 10 zile, acestea nu se cumulează şi nu vor fi trecuţi la întreţinere.
Bebeluşii pot "scăpa" de plata întreţinerii
Şi proprietarii sau chiriaşii pot solicita să fie scutiţi de la plata întreţinerii (apă rece, caldă, gunoi) când sunt plecaţi.
Copiii trebuie trecuţi la întreţinere de cum sunt aduşi de la maternitate, însă anumite asociaţii pot stabili reguli diferite: copiii sunt trecuţi la întreţinere după ce împlinesc trei luni sau chiar cinci ani.
"În asociaţia noastră s-a stabilit că persoanele care au copii până la cinci ani nu plătesc întreţinere pentru