ActualizareM-a sunat dr. Raed Arafat dorind să clarifice poziţia d-sale în raport cu noul ministru al Sănătăţii, dl Vasile Cepoi. Dl Arafat consideră că dl Cepoi nu a participat la înlăturarea sa, în scandalul declanşat de preşedintele Băsescu. În perioada în care dl Cepoi a fost secretar de stat în minister, dl Arafat afirmă că au colaborat bine, că „dl Cepoi e un om cu care se poate discuta” şi că întrevede o aceeaşi bună colaborare şi în viitor.
Cum atitudinea d-lui Arafat este decisivă în această chestiune, o fac publică, cu acordul său.
Ca să înţelegem „filosofia” alcătuirii guvernului Ponta, trebuie să nu uităm vreo clipă care este scopul principal al acestui executiv: păstrarea, şi, pe cât se poate, sporirea capitalului electoral al USL până în noiembrie. Prin urmare, miniştrii numiţi nu sunt igaşi, lăzăroi, sau udre, sunt în general profesionişti verificaţi, persoane fără „cazier” în materie de corupţie şi clientelism, unele agreate şi pe plan internaţional.
Omul-cheie este Florin Georgescu, „împrumutat” de la BNR pentru 6 luni, finanţist redutabil, negociator dur şi experimentat în relaţia cu FMI. El va fi „centura de siguranţă” pentru măsurile de restituire a tăierilor salariale şi de pensie către populaţie, esenţiale pentru imaginea electorală a USL. Alte centuri de siguranţă sunt Ioan Rus la Interne, profesionist serios, a mai ocupat acest post, Mariana Câmpeanu la Muncă, specialist în domeniu, fost ministru, Leonard Orban, păstrat la Afaceri Europene, Corneliu Dobriţoiu la Apărare, fost secretar de stat în MAPN, agreat de Washington, Dan Nica la Comunicaţii, inginer în branşă, a mai ocupat acest post.
Anunţarea guvernului Ponta în doar 4 zile este o performanţă în materie de negociere internă a USL. Nu lipsită de tensiuni în culise. Semne ale acestor tensiuni sunt nominalizările ciudate ale lui Andrei Marga nu la Educaţie, c