De la primele declaratii referitoare la componenta noului guvern, care anticipau o revenire in forta a marilor baroni, pana la lista anuntata marti seara, Victor Ponta a strabatut o cale destul de lunga.
Pare ca liderii USL au incercat sa impace toate caprele si toate verzele, de la impartirea paritara inclusiv a ministerelor banoase, la necesitatea de a lasa impresia unei innoiri prin punctele neesentiale, la aceea de a anula rapid niste reforme incomode si de a scapa de niste oameni incomozi, dar si la necesitatea de a tine cont de solicitarile partenerilor externi, in primul rand UE si FMI.
In plus, acest guvern cu mandat limitat, aflat sub presiunea unor asteptari electorale si publice uriase avea nevoie si de ceva competenta, in zonele cele mai sensibile.
Alegerea lui Florin Geogescu pentru Ministerul Finantelor este un semnal clar ca BNR va avea un cuvant foarte greu de spus in politica fiscala a viitorului cabinet, ceea ce e bine. Viceguvernatorul BNR este, in plus, un partenr de discutii credibil si in relatia cu FMI, fiind probabil si un raspuns la temerile Fondului dar si ale CE ca noul guvern va scapa caii bugetului in tot felul de cavalcade electorale cu risc maxim de rasturnare a bugetului. Si tot de un profesionist cat mai putin colorat politic avea nevoie USL si la Sanatate, minister care contabilizeaza cele mai mari probleme electorale si care va trage din greu ponoasele pierderii CAS retinut din pensiile sub 740. Cineva risca sa-si rupa acolo gatul. Cat despre banii Sanatatii, mai interesant este cine va pune mana pe Casa Sanatate, adica cine va fi noul Lucian Duta?
Desemnarea lui Andrei Marga la Externe nu este nici pe departe una inspirata. Diplomatia este o meserie si inca una grea, pentru care Andrei Marga, in pofida cartii sale de vizita remarcabile desigur, nu este pregatit, mai ales intr-o perioa