Cercetatorii de la Institutul EURAC pentru Mumii si Omul Gheturilor din Bolzano, Italia, au studiat sangele gasit in ranile de pe corpul lui Oetzi - Omul Gheturilor si au ajuns la concluzia ca Oetzi a avut o moarte lenta. In plus, celulele studiate de experti sunt cele mai vechi observate pana acum: au 5.300 de ani.
Cercetatorii au ajuns la concluzia mentionata, dupa ce, in rani au gasit fibrina - o proteina implicata in mod normal in coagularea sangelui- doar ca inr-o cantitate mult prea mica in comparatie cu cea gasita in ranile proaspete, relateaza BBC.
"Cum fibrina este prezenta in ranile proaspete si apoi se degradeaza, teoria formulata anterior conform careia Oetzi a murit imediat dupa ce a fost ranit de sageata, si nu la cateva zile distanta, nu mai poate fi sustinuta", a declarat Prof Albert Zink de la Institutul EURAC pentru Mumii si Omul Gheturilor din Bolzano, Italia.
Cercetatorii care au studiat corpul lui Oetzi - Omul Gheturilor au gasit urme de sange in zona ranilor. Sunt cele mai vechi celule rosii studiate pana acum. Au fost mumificate timp de 5.300 de ani in corpul gasit inghetat in Alpi, in anul 1991.
Cercetatorii nu reusisera sa identifice nicio celula sangvina intacta, insa recent au descoperit urme sangvine in multiplele rani: hemoglobina si mici cantitati de fibrina.
La aceste rezulate s-a ajuns dupa ce mostre de la o rana de pe mana lui Oetzi au fost analizate printr-o tehnica ce are la baza laserul: spectroscopie Raman.
Corpul mumificat al lui Otzi, Omul Gheturilor, a fost descoperit in 1991 intr-un ghetar alpin situat intre Austria si Italia.
Oetzi avea ochi caprui, grupa de sange 0, prezenta intoleranta la lactoza si era predispus la boli de inima.
El a trait acum aproape 5.300 de ani, iar corpul s-a mumificat natural si s-a conservat exceptional in ghe