Banca Centrală Europeană (BCE) va menţine joi dobânda cheie la 1% şi va continua să evalueze efectul lichidităţilor de peste 1.000 miliarde euro introduse în sistemul bancar, au declarat analişti pentru CNBC, avertizând că BCE îşi epuizează capacitatea de a combate criza datoriilor.
Împrumuturile din decembrie şi februarie prin care BCE a finanţat băncile de la periferia zonei euro cu peste 1.000 miliarde de euro au fost bine primite de mulţi analişti, care au considerat că au stabilizat sistemul bancar european şi au împiedicat o criză a creditelor.
"Datele economice recente sunt mixte, însă nu atât de slabe încât să determine o nouă reducere de dobândă. BCE rămâne în regiumul «aşteaptă şi vezi», întrucât evaluează impactul celor două operaţiuni de refinanţare pe termen lung", au afirmat analişti ai Danske Bank.
Inflaţia se menţine la un nivel ridicat, ca urmare a avansului preţurilor la energie, şi reduce, de asemenea, probabilitatea unei scăderi a dobânzii.
În schimb, pieţele financiare vor urmări cu atenţie comentariile preşedintelui BCE, Mario Draghi, pentru indicii privind noi măsuri de stimulare a creşterii economice în zona euro.
Îmbunătăţirea indicatorilor economici la începutul anului a crescut speranţele că zona euro iese din criză, însă date mai recente arată că opt state din uniunea monetară se află în ptrezent în recesiune, în timp ce altele au o creştre slabă.
Problemele economice au determinat tot mai mulţi politicieni să ceară o concentrare pe creştere şi nu doar pe măsuri de austeritate.
Draghi s-a pronunţat chiar pentru un "pact de creştere" care să completeze pactul fiscal, semnat de majoritatea ţărilor UE în martie. Acordul semnat vizează menţinerea deficitelor bugetare sub control, însă criticii afirmă că recurgerea la austeritate fiscală în timpul